حملات تروریستی روز سه شنبه در ننگرهار و کابل نشان داد که افغانستان با برقراری صلح و امنیت فرسنگها فاصله دارد و گروههای متعدد فعال تروریستی در این کشور هرگز اجازه نخواهند داد که افغانستان روی آرامش و امنیت را به خود ببیند.
حملات تروریستی روز سه شنبه در ننگرهار و کابل نشان داد که افغانستان با برقراری صلح و امنیت فرسنگها فاصله دارد و گروههای متعدد فعال تروریستی در این کشور هرگز اجازه نخواهند داد که افغانستان روی آرامش و امنیت را به خود ببیند. در این حملات بیش از 40 تن کشته و بیش از یکصد تن نیزمجروح شدند که شدیدترین حملات خونین در ماههای اخیر بخصوص پس از امضای توافقنامه طالبان وآمریکا در دوحه قطر است .
افغانستان در حسرت آرامش
افغانستان بیش از چهار دهه است که با خشونتهای خونین داخلی و جنایات نیروهای خارجی مواجه است و مشخصا حدود سه دهه است که حملات گروه طالبان امکان برقراری صلح و امنیت در افغانستان را کاملا سلب کرده است. در این حال، به گفته آقای حمدالله محب مشاور شورای امنیت ملی افغانستان گروههای تروریستی داعش، حقانی و لشکر طیبه نیز درسایه طالبان فعالیت می کنند که امنیت افغانستان را به طورکلی مختل کرده اند. به گفته وی عامل اصلی فعالیت این گروههای تروریستی طالبان است. جاوید فیصل سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان هم اعلام کرد طالبان همچنان با گروههای تروریستی خارجی رابطه وسیع و فعال دارد. این درحالی است گه گروه طالبان در ژستی به اصطلاح صلح طلبانه با آمریکا دشمن مردم افغانستان وارد گفتگو و در دوحه قطر قرارداد امضا کرد. تشدید حملات خونین در افغانستان از چند منظر قابل توجه است:
اول آنکه این حملات درحالی تشدید شد که گروه طالبان بارها در مورد پیامدهای اجرایی نشدن توافقنامه قطربا آمریکا وهمچنین آزاد نشدن زندانیانش ازسوی دولت کابل هشداروبه تشدید حملات خونین تهدید کرده بود. بنابراین حملات خونین کابل به منزله اجرایی کردن این تهدید طالبان محسوب می شود. هر چند این گروه ادعا می کند که در حمله به بیمارستان غرب کابل نقش نداشته و داعش مسئولیت آنرا پذیرفت اما با در نظر گرفتن اینکه این گروه تروریستی و طالبان دو روی یک سکه هستند می توان گفت طالبان از گروههای نیابتی برای اعمال فشار بر آمریکا و دولت کابل برای اجرای توافقنامه دوحه استفاده می کند.
دوم آنکه حملات خونین وکشتار مردم بیگانه از جمله نوزدان دراماکن مذهبی و بیمارستانها که اقدامی کاملا جنایتکارانه وغیرانسانی است، راه کار اصلی واهرم گروه طالبان برای تحقق اهدافش درافغانستان است. به همین دلیل این گروه بیش از هر چیزی به دنبال آزاد کردن 5000 زندانی بخصوص 15 سرکرده خود از زندانهای افغانستان است تا موقعیت نظامی خود را تقویت کند.حملات خونین ننگرهار وکابل درحالی صورت گرفت که دولت افغانستان آزادی زندانیان طالبان را متوقف کرده است که با اعتراض این گروه روبرو شد.
سوم آنکه توافقنامه طالبان وآمریکا با اعتراضهای درونی در این گروه مواجه است و بسیاری از آنان کنارگذاشتن سلاح و همکاری با آمریکا و دولت کابل را خیانت و مخالف آرمانهای بنیانگذار طالبان یعنی ملا عمرمی دانند. به همین دلیل آنان امیدوارند درحالی که فشارهای داخلی و خارجی بر طالبان برای توقف حملاتش افزایش یافته، دامن زدن به این حملات وافزایش خشم واشنگتن به ابطال توافقنامه دوحه بیانجامد.
چهارم آنکه حملات تروریستی به شکل کاملا حساب شده و در جهت ایجاد جنگ فرقه ای و مذهبی در افغانستان اجرا می شود. این بدان معنا است که حمله تروریستی به بیمارستان غرب کابل و مراسم خاک سپاری در ننگرهار، نمی تواند کاریک گروه ساده و بدون هیچ پشتوانه خارجی صورت گرفته باشد. به همین دلیل مقامات امنیتی افغانستان بر ارتباط طالبان با گروههای تروریستی خارجی وحمایتهای منطقه ای آنها ازسوی پاکستان تاکید دارند.
پنجم آنکه محافل سیاسی و رسانه ای درافغانستان حملات تروریستی و خونین روزسه شنبه ننگرهار و غرب کابل را بی ارتباط با سفر چند روز گذشته زلمی خلیلزاد نماینده آمریکا در امور افغانستان به پاکستان نمی دانند. آنان براین اعتقادند وی که به دلیل شکست توافقنامه اش با طالبان تحت فشارهای واشنگتن قراردارد و برخی محافل برکناری خلیزاد را نیز مطرح کرده اند، هیچ بعید نیست در یک هماهنگی کامل با پاکستان، طالبان وعواملش که با نامهای مختلف فعالیت می کنند طرح اعمال فشار بر کابل را برای آزادی زندانیان طالبان را اجرا کرده باشند. افغانستان سازمان استخبارات ارتش پاکستان آی اس آی را حامی اصلی و گرداننده طالبان می داند.
درهرحال، آمریکا که در سال 2001 به بهانه مقابله با تروریسم به افغانستان لشکرکشی کرد، اکنون مسئول مستقیم وضعیت امنیتی این کشور است. مدیریت بحران و ناامنی ،حمایت از گروههای تروریستی و توافق با آنها، بخشی از سیاستهای تروریست پروری آمریکا در افغانستان است تا ضمن توجیه ادامه حضور نظامیش در این کشور، از افغانسان به عنوان پایگاهی برای ترانزیت تروریسم به آسیای مرکزی وتا مرزهای چین و روسیه استفاده کند. همکاری مجدد سازمان اطلاعات و جاسوسی آمریکا "سیا" و سازمان اطلاعات ارتش پاکستان آی اس آی در افغانستان وضعیت نگران کننده امنیتی برای این کشور و منطقه ایجاد می کند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/17446
تگ ها: